Έρευνα: Γιατί δεν ενημερώνεται το γνωστό site Pigal.gr?!

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει τις τελευταίες εβδομάδες η αγωνία των αναγνωστών για την κατάσταση του γνωστού ενημερωτικού portal Pigal.gr (επίσημη ονομασία: “Πιγκάλ τελεία τζιάρ”), ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

Στο απόγειο της επιτυχίας του, έχοντας πάνω από 250 followers στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook –ένας αριθμός αρκετά υψηλός αν κάποιος σκεφτεί πως οι 240 είναι φίλες και φίλοι των συγγραφέων– το site έπαψε να ενημερώνεται τακτικά. Οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας στο facebook φαίνεται πως έχουν καταφύγει στην προσφιλή σε πολλούς τακτική του “ανεβάσματος μέμες”, όπως η παρακάτω εικόνα, προκειμένου να πείσουν τους ψηφιακούς τους ακολούθους πως το portal παραμένει ενεργό.

Απέλπιδες προσπάθειες των διαχειριστών να δώσουν την εντύπωση μιας ενεργούς ενημερωτικής σελίδας.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την τελευταία φορά που δημοσιεύτηκε άρθρο στην ιστοσελίδα. Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός πως η αδράνεια αυτή παρατηρείται παρόλο που το τελευταίο άρθρο, με τον ξεκάθαρα clickbait τίτλο “Σε αυτή την έκθεση φωτογραφίας της Ζογζέτ Κατσιφάρα πρέπει να πας!“, αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το πλήθος των αρεσκιών (“λάικς”) που έχει στο facebook.

Η αγάπη των αναγνωστριών για τα άρθρα της σελίδας είναι πολύ μεγάλη. Την ίδια στιγμή, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το διανοητικό τους επίπεδο.

Πέρα όμως από το πλήθος των αρεσκιών, για τις οποίες κάποιος μπορεί να έχει τις αμφιβολίες του καθώς μπορεί να είναι αγορασμένες ή προϊόν χάκερς, αδιαμφισβήτη απόδειξη της αγάπης προς το site είναι επίσης τα σχόλια στο facebook: δεν είναι λίγες οι φανατικές αναγνώστριες και αναγνώστες οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις και αναρωτιούνται αν οι συγγραφείς θα είχαν την καλοσύνη να ενημερώσουν τη σελίδα με κάποιο νέο άρθρο.

Η δίψα των αναγνωστών για ενημέρωση είναι πραγματικά συγκινητική.

Αναγνώστριες που δε θέλησαν να αποκαλύψουν το ζώδιό τους ανέφεραν πως το site είχε αρχίσει να ενοχλεί την κυβέρνηση με τα αιχμηρά του άρθρα, ενώ είχε δεχθεί αλλεπάλληλες συστάσεις να κατεβάσει κάποια από αυτά. Σε σχετική ερώτηση που θέσαμε, κυβερνητικοί κύκλοι μας απάντησαν πως δεν γνωρίζουν τίποτα και πως δεν έχουν ασκήσει καμία κριτική στους υπεύθυνους της ιστοσελίδας. Τα υπόλοιπα κυβερνητικά σχήματα αρνούνται να απαντήσουν στις επανειλλημένες ερωτήσεις μας και τηρούν σιγή ιχθύος. Που μεταξύ μας δεν είναι και το καλύτερο ζώδιο, αλλά δύσκολα μπορούμε να αρνηθούμε σε ένα κακό λογοπαίγνιο, πόσο μάλιστα σε δύο.

Μετά από ανώνυμες επικοινωνίες που είχαμε με αναγνώστες του site αλλά και άτομα προσκείμενα στους συγγραφείς, καταλήξαμε στους εξής πιθανούς λόγους της παραγωγικής αυτής στασιμότητατας:

 • Τακτική και υψηλή κατανάλωση τσίπουρου –προφανώς χωρίς γλυκάνισο– με αποτέλεσμα μόνιμο χαγκόβερ και άρα έλλειψη δυνατότητας συγκέντρωσης και γραφής.
 • Οκνηρία που προκύπτει από συνδυασμό μουντού χειμωνιάτικου καιρού και νέτφλιξ.
 • Εύρεση νοήματος στη ζωή τους, όπως το να πηγαίνουν σε ντίσκο πάρτι στο 8ball που είναι φανερά πιο χρήσιμο και ενδιαφέρον από τη δημιουργία άρθρων με θέμα “Τρία ζώδια που έχουν την τάση να τρώνε τις γωνίες από τη λαχανόπιτα“.
 • Συγκέντρωση όλων των χρημάτων που έχουν μαζέψει από τις διαφημίσεις και ταξίδι σε κάποιο εξωτικό προορισμό όπως η Πτολεμαΐδα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα χρήματα αυτά επαρκούν για μία άνετη ζωή 2 ημερών στο δρόμο χωρίς φαΐ και νερό.
 • Όλα τα παραπάνω εκτός από το τελευταίο.
  (Σημείωση: με το “τελευταίο” δεν εννοούμε αυτό το bullet που όντως είναι το τελευταίο, αλλά το bullet που ήταν τελευταίο ακριβώς πριν γραφεί αυτό το bullet, παρότι δεν είναι πραγματικά το τελευταίο. Αν με το “τελευταίο” εννοούσαμε όντως αυτό το bullet, τότε θα οδηγούμασταν σε ένα μαθηματικό παράδοξο αφού η πρόταση του τελευταίου bullet θα ήταν ταυτόχρονα και αληθής και ψευδής -βλ. Liar Paradox. Και επειδή δε θέλουμε να χαλάσουμε το χωροχρονικό συνεχές και την πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου στις αγορές, τελικά ακολουθούμε τη σύμβαση κατά την οποία σε αντίστοιχες περιπτώσεις απλά εννοείται το προτελευταίο bullet.)

Η ενδελεχής αυτή έρευνα σίγουρα μας οδήγησε σε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Πολλά ερωτήματα όμως παραμένουν ακόμα ανοιχτά:

 • Ποιοι βρίσκονται πραγματικά πίσω από το Pigal.gr και γιατί δε παίρνουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα;
 • Ποια είναι τα έσοδα από της διαφημίσεις του ενημερωτικού αυτού κολοσσού (διαφημίσεις φαίνονται στα δεξιά οποιουδήποτε άρθρου, καθώς και στο κάτω μέρος της σελίδας) και γιατί δε δημοσιεύονται;
 • Γιατί παίζει ο Αποστόλης Τότσικας σε τηλεοπτικές σειρές αφού δεν έχει υποκριτικές ικανότητες;
 • Ποιος είναι αυτός ο αψηλός, ποιος είναι αυτός ο τύπος; Φίλος σου είναι, ή γνωστός; Ή το παιδί σου μήπως;
 • Είναι το αγόρι, μου είναι ο τύπος μου, είναι ο άνθρωπος που αγαπώ.
 • Είναι το δάκρυ μου, είναι η αγάπη μου, είναι ένα όνειρο μελαχρινό.
 • Γιατί υπάρχουν στη λίστα αυτή οι δύο προηγούμενες προτάσεις αφού δεν είναι ερωτήματα;
 • Είναι αυτό το προτελευταίο bullet;
 • Είναι το άρθρο αυτό μία τραγική και απέλπιδη προσπάθεια να βγουν οι συγγραφείς του site από την παραγωγική τους αδράνεια;

Ο χρόνος θα δείξει…

1 thought on “Έρευνα: Γιατί δεν ενημερώνεται το γνωστό site Pigal.gr?!

 1. Τον έπαιξα με αυτό το άρθρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *