ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Ο Γλυκάνισος στο τσίπουρο μειώνει τις ικανότητες σου στην οδήγηση

Μία νέα Έρευνα ήρθε να ταράξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το τσίπουρο με γλυκάνισο, και πως επηρεάζει την ικανότητα μας στην οδήγηση.
Στο Bifröst University της κοιλάδας του Norðurárdalur στην Ισλανδία,  500 εθελοντές  άντρες και γυναίκες ηλικιών από 20 έως 55 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε γενναίες ποσότητες γλυκάνισου με τη μορφή καραμέλας ούζου  ενώ η δεύτερη κατανάλωσε αξιοσέβαστη ποσότητα τσίπουρου με γλυκάνισο. Έπειτα ακολούθησαν ειδικές μετρήσεις, όσον αφορά:

  • τα αντανακλαστικά,
  • την αντίληψη,
  • την ισορροπία, και
  • την ικανότητα καθαρής προφοράς πολύπλοκων φθογγικά φράσεων όπως “τριάντα τρία τριαντατριαράκια” και “ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή, γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;”

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να οδηγήσουν υπό ελεγχόμενες συνθήκες στους στενούς δρόμους της πόλης Borgarnes  της Δυτικής Ισλανδίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που  έγινε στα πλαίσια του Προγράμματος Interreg Ισλανδίας – Γροινλανδίας, είναι αποτρεπτικά για τους φίλους αναγνώστες από την Θεσσαλία:

Από την ομάδα που κατανάλωσε τσίπουρο με γλυκάνισο, το 100% των συμμετεχόντων εμφάνισε μειωμένη αντίληψη, μειωμένα αντανακλαστικά, δυσκολία στην ισορροπία, προβληματική συμπεριφορά στην οδήγηση, ενώ μόλις 1 στους 50 κατάφερε να πει σωστά το “άσπρη πέτρα ξέξασπρη και από την ήλιο ξεξασπρότερη”. Αντίθετα, σχεδόν όλοι όσοι κατανάλωσαν καραμέλες ούζου πέρασαν με επιτυχία όλα τα τεστ.

Ο  Ηπειρωτικής Καταγωγής, Ισλανδός Καθηγητής Εφαρμογών, και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος, Ólafur Tzovaras,στην ερώτηση του Πιγκάλ για το τι είναι προτιμότερο να πίνουμε στο τσιπουράδικο και θέλουμε να οδηγήσουμε μετά, είναι κατηγορηματικός:

“Εάν θέλετε γλυκάνισο , θα σας πρότεινα να έχετε μαζί σας λίγες καραμέλες ούζου. Εάν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ παρ’όλα αυτά, τότε μπορείτε να πιείτε τσίπουρο στην αγνή του μορφή χωρίς την προσθήκη γλυκάνισου, αλλά να πάρετε ένα ταξί για να γυρίσετε σπίτι ή να βάλετε κάποιον άλλον να οδηγήσει. Με την έρευνα αυτή είναι ξεκάθαρο πως ο γλυκάνισος στο τσίπουρο δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό, αφού ούτε να οδηγήσετε μπορείτε, αλλά και χαλάει και την γεύση του τσίπουρου”.

Υπάρχουν έντονες φήμες πως η Θεσσαλική Ακαδημαϊκή Κοινότητα ετοιμάζει επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση που καταρρίπτει τα αποτελέσματα της Ισλανδικής Επιστημονικής Έρευνας. Μένει να δούμε πλέον εάν η μάχη για τον Γλυκάνισο θα αποδειχτεί Άνιση ή όχι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *