Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του γυράδικου που δεν είχε λογοπαίγνιο στο όνομά του

Στη σύλληψη 46χρονου ιδιοκτήτη γυράδικου στη Θεσσαλονίκη προχώρησε χθες το βράδυ το Α.Τ. Νεάπολης, έπειτα από καταγγελία για μη χρήση λογοπαιγνίου στο όνομα του μαγαζιού. Ο ιδιοκτήτης κρατείται προσωρινά, καθώς βάσει του νέου Κ.Ο.Κ. η μη συμμόρφωση με το νόμο 487/2β περί Λογοπαιγνιακής Ονοματοδοσίας Γυράδικων θεωρείται κακούργημα.

Το χρονικό

Την Τετάρτη 27 Απριλίου γύρω στις 6μ.μ. ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο αστυνομικό τμήμα Νεάπολης ενημερώνει πως στην περιοχή λειτουργεί κατάστημα μαζικής εστίασης που δε φέρει το απαραίτητο βάσει νόμου λογοπαίγνιο στο όνομά του. Λόγω της σοβαρότητας της καταγγελίας, ειδοποιούνται άμεσα αστυνομικοί της ομάδας Δίας που βρίσκονται σε παρακείμενο καφέ προκειμένου να ελέγξουν την εγκυρότητά της.

Οι αστυνομικοί ενεργούν υποδειγματικά βάσει του πρωτοκόλλου, και 40 λεπτά αργότερα έχουν ήδη τελειώσει τους καφέδες τους. Μη γνωρίζοντας εάν ο ιδιοκτήτης του γυράδικου είναι ενήμερος για την καταγγελία, ξεκινάνε με τις μηχανές τους σε αμυντικό τριγωνικό σχηματισμό, ανάβουν τα λαμπάκια τους και το ίουίου, και μέσα σε ελάχιστα λεπτά έχουν ήδη φτάσει δύο τετράγωνα παρακάτω, στα Έβερεστ, απ’ όπου και αγοράζουν πάραυτα τα σάντουίτς τους, αρνούμενοι χωρίς δεύτερη σκέψη να τους τα πατήσουν στην τοστιέρα καθώς βιάζονται.

Γύρω στις 8μ.μ. και ενώ ο ιδιοκτήτης βρίσκεται στην οικεία του, οι αστυνομικοί με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις τρώνε τους λουκουμάδες τους. Ακολουθεί ένα γρήγορο εσπρεσάκι, και τελικά στις 10:18μ.μ η παράβαση βεβαιώνεται όταν οι αστυνομικοί περνάνε τυχαία έξω από το γυράδικο ψάχνοντας να φάνε κάτι για βράδυ. Με συνοπτικές διαδικασίες γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων του ιδιοκτήτη, καθώς και η σύλληψή του με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Ενημερωτικό φυλλάδιο του παράνομου γυράδικου “Τόλης”.

Η ομολογία

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του γυράδικου Αποστόλη Πρατίνα, τον οποίο για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων θα αναφέρουμε ως “Χρήστο”. Ο “Χρήστος” μας εξομολογήθηκε πως όντως είχε ανοίξει πριν λίγους μήνες το συγκεκριμένο μαγαζί, αλλά δε γνώριζε το συγκεκριμένο νόμο καθώς μέχρι πρόσφατα ζούσε στη Γερμανία. Τόνισε πως είχε ήδη κάνει ό,τι επίτασσαν οι άγραφοι νόμοι του κλάδου, όπως το να σχεδιάσει μόνος του την ταμπέλα του μαγαζιού χρησιμοποιώντας γραμματοσειρά Comic Sans, να προσθέσει στα γράμματα κάποιο άσχημο 3d εφέ, και να βάλει το όνομα του μαγαζιού σε εισαγωγικά.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας ο “Χρήστος” ανέφερε: “Είμαι αισιόδοξος πως το θέμα μου θα λυθεί καθώς πρόκειται περί παρεξήγησης. Όμως έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, τίποτα δεν έχει τελ” (τον είχαμε καλέσει από καρτοτηλέφωνο, και δυστυχώς εδώ τελείωσαν οι μονάδες μας).

Οι αντιδράσεις

Ευχαριστήρια επιστολή στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη, απέστειλε την επόμενη μέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Γυράδικων “Παν.Ο.Ι.Γύροι”, η οποία ως γνωστόν είναι και φιλικά προσκείμενη στην κυβέρνηση:

Αγαπητή κυρία Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά σαν… τη θράκα ευχαριστήριά μας για την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων γυροπολών! Πάντα θέλαμε ένα Υπουργείο που να μπορεί να… γύροι πάνω από τα προβλήματα του καταναλωτή! Σας ευχαριστούμε, τόσο σαν επαγγελματίες, όσο και σαν πελάτες, καθώς μας γλιτώσατε από τα χοιρό…τερά!

Να ξέρετε πως θα είμαστε δίπλα σας στις επερχόμενες εκλογές, ακόμα και αν χρειαστεί να πάμε σε δεύτερο εκλογικό… γύρο! Και ό,τι και να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μη… μασάτε!

Οι ιδιοκτήτες των σουβλατζίδικων:
“Γύρο… Βίζιον!”
“Χοίρο… τεχνία!”
“ΠαλιμΨηστός!”
“Η Μέλισσα κι… οι Γύροι!”
“Ψιτ… οπωλείο!”
“Ο Γύρος και η Θάλασσα!”
“Καλα…μάκης ΨωμιΆδης!”
“Εν Τούτω ΛουκαΝίκα!”
“Στα ΣχαραΚώματα!”
“I need a gero ♪”
“Σουβ… lucky!”
“Τεστ ΚεμΠαπ!”
“Γύρο… ντοκόρη!”

Οι κίνδυνοι

Την ικανοποίησή του για τη σύλληψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γυράδικων Θεσσαλονίκης και Εξωτερικού, Κώστας Καλογύρου, με ανακοίνωση του στο twitter:

Σε συνέντευξή του στον φερόμενο ως δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, ο κ. Καλογύρου επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσω ίντερνετ:

Με αυτά τα ήφουντ και ντιλιβεράς, ο κόσμος κάνει ηλεκτρικές παραγγελίες χωρίς καν να βλέπει από πού παραγγέλνει. Δε θα μακρηγορήσω αναφέροντας όλους τους κινδύνους που αυτό ενέχει. Θα μπω κατευθείαν στο… ψητό: ο κόσμος πρέπει πάντα να ελέγχει πριν παραγγείλει αν το όνομα του μαγαζιού έχει λογοπαίγνιο. Πάντα. Γιατί, αν δεν έχει λογοπαίγνιο στο όνομά του, πώς ξέρω εγώ ότι θα έχει χοιρινό στο σουβλάκι του και όχι ας πούμε κάποιο ραδιενεργό φελιζόλ βαμμένο στο χρώμα του σουβλακιού; Να το φάει ο ανυποψίαστος καταναλωτής και μετά να τρέχει και να μην… φτάνει με τα λογοπαίγνια, το παράκανα.

Ο κ. Καλογύρου επέστησε επίσης την προσοχή των καταναλωτών στα αποσιωπητικά τα οποία μπορεί να δώσουν την εντύπωση λογοπαιγνίου χωρίς αυτό να υπάρχει πραγματικά, αναφέροντας παραδείγματα γνωστών σουβλατζίδικων της Αθήνας όπως “Το… Πιθάρι” και τα “Τα… Φιλαράκια“.

Τέλος, έδειξε δύο απτά παραδείγματα βάσει των οποίων κάποιος μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει ένα αυθεντικό γυράδικο με λογοπαίγνιο στον τίτλο του:

Γύροbank“: Πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Πλήρης Έλλειψη Έμπνευσης, Μπράβο, Υπάρχουν Τουλάχιστον Άλλα 20 Γυράδικα με Ίδιο Ακριβώς Όνομα“, Διαγωνισμός Ονοματοδοσίας Γυράδικων 2018.

από ένα γυράδικο του οποίου το φερόμενο ως λογοπαίγνιο θα πρέπει στην καλύτερη να μας βάζει σε υποψίες:

“Γυραδικό Bank”: Πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Προσπάθεια Αποφυγής του Γνωστού Λογοπαιγνίου ‘ΓυροBank’ Δημιουργώντας Ένα Όνομα Το Οποίο Όμως Ρε Μαν Δεν Είναι Καν Λογοπαίγνιο“. Τιμητική έπαινος “Τι Το Ήθελες Αυτό Το Ρημάδι Το Σλόγκαν Από Κάτω, Δε Βγάζει Νόημα.”

Αποποίηση ευθυνών: η συντακτική ομάδα του Pigal δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανά… προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν τα “χιουμοριστικά” λογοπαίγνια που διαβάσατε… παραπάνω! Παρ’ όλ’ αυτά, αν θέλετε να εκφράσετε την αγάπη σας προς το Pigal μπορείτε να το κάνετε στα σχόλια παρακάτω -πάνω απ’ όλα το Pigal είναι ένα site ενημ… ερωτικό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *