Τζον Άνιθος – “Η Καταραμένη Σαγιονάρα” (μυθιστόρημα)

Κάτι πολύ κακό παραμονεύει στην παπουτσοθήκη σου…

Πιο κακό από τις υποκριτικές ικανότητες του Τότσικα.

“Ξύπνησε γύρω στις τρεις το μεσημέρι. Το κατάλαβε γιατί οι κόρνες και οι φωνές έξω από το παράθυρο είχαν αρχίσει να ηρεμούν καθώς έκλειναν τα καταστήματα. Άρα ήταν Τετάρτη.

Η πραγματικότητα είχε διακόψει το ταξίδι στο Ματσουπίτσου και τις κοκτειλάρες στην Ίο τουλάχιστον άλλες τρεις τέσσερις φορές στη διάρκεια της νύχτας. Αυτή τη φορά όμως εκνευρίστηκε τόσο που δεν πήρε τελικά το νόμπελ για το “Σταυρόλεξα για όλους” που σηκώθηκε από το κρεβάτι. Ή τουλάχιστον προσπάθησε.

Ανασηκώνοντας το πάπλωμα είδε πως φορούσε ακόμα τα χθεσινά ρούχα. Ένα λευκό κροπ τοπ και μια μαύρη φούστα. Γι’ αυτό δε μπορούσε να ζεσταθεί με τίποτα όλο το βράδυ και στριφογυρνούσε στο κρεβάτι, προσπαθώντας να βρει μια πιο ζεστή θέση -κάτι που προφανώς δεν είχε νόημα.

Έκατσε στο πλάι του κρεβατιού. Έβαλε τα δάχτυλα στους κροτάφους και έκλεισε τα μάτια. Στο κεφάλι της ακούγονταν πυροτεχνήματα και πυροβολισμοί. Ένα τσιφτετέλι σε φαινόμενο ντόπλερ. Και στο βάθος το “Άντεξα” του Σάκη. Τεκίλα, τζιν και κάτι μπύρες είχαν γνωριστεί στο στομάχι της πριν από κάνα δωδεκάωρο. Όση ώρα κοιμόταν συνέχιζαν να παρτάρουν με τη μουσική χαμηλά, για να μη την ενοχλήσουν. Με το που στάθηκε όρθια άρχισαν να χορεύουν ξανά και να μπερδεύονται μεταξύ τους.

Έτρεξε στην τουαλέτα για να εκμυστηρευτεί στη λεκάνη τον εσωτερικό της κόσμο. Η Τζίνα Βαρώνη ανάρρωνε από ένα δυνατό χανγκόβερ.

Το σπίτι βρωμούσε ξινισμένο αλκοόλ και αφημένα για ώρες στον πάγκο σουβλάκια. Μία ματιά στον πάγκο ήταν αρκετή ώστε η πραγματικότητα να επιβεβαιώσει τις οσφρητικές της ικανότητες. Πήρε μια μαύρη σακούλα και σαρώνοντας με τον πήχη τον πάγκο άδειασε σε αυτή κουτάκια μπύρας, μισοφαγωμένες κασερόπιτες και λαδωμένα περιτυλίγματα από γύρους. Την έκλεισε πολύ δυνατά, μέχρι που στα δάχτυλά της σχηματίστηκαν κόκκινα σημάδια από το σκοινί της σακούλας. Εκεί μέσα βρίσκονταν τα απομεινάρια ενός τριημέρου από το οποίο θυμόταν μόνο τις μεσημεριανές ώρες.

Από το δημοτικό ακόμα φαντάζονταν πως πάνω από το κεφάλι μας έχουμε όλοι ένα κόκκινο νούμερο που μετράει πόσες μέρες ζωής μας απομένουν. Τον τελευταίο καιρό το ημερόμετρό της έκανε κατοστάρι προς το μηδέν, σαν να είχε κόψει το λάθος καλώδιο κατά την απενεργοποίηση βόμβας. Το τίμημα που πλήρωνε για την αντίστασή της στη καθημερινίλα και τη μιζέρια.

Έβαλε τα καινούργια γυαλιά ηλίου. Δέκα ευρώ από το μαγαζί με τουριστικά στη γωνία. Κάπου ξέχασε τα γυαλιά της τις τελευταίες μέρες και δεν υπήρχε περίπτωση να το θυμηθεί, που να έβγαινε ο Βασίλης Λεβέντης κυβέρνηση.

Πήρε τη μαύρη σακούλα και κατέβηκε να πετάξει στα σκουπίδια τις αναμνήσεις του Σαββατοκύριακου. Φορώντας άσπρο κροπ τοπ, μαύρη φούστα και σαγιονάρα. Προσευχόνταν να μη πεταχτεί η Βίκυ Καγιά από κάνα στενό.

Είχε κατέβει μόλις τέσσερα σκαλιά όταν μία δυνατή σουβλιά πίσω από το μάτι της θύμησε πως δεν έπρεπε να ανακατέψει ογδόντα ποτά χθες. Έκλεισε τα μάτια από τον πόνο. Για λίγο. Για κλάσματα. Ελάχιστα. Αρκετά όμως ώστε να στραβοπατήσει με τη σαγιονάρα και να βρεθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα ήθελε στη βάση της σκάλας.

Το κόκκινο νούμερο πάνω από το κεφάλι της έλεγε μηδέν.”

Τζον Άνιθος. Ο συγγραφέας που έχει συνδεθεί με τον Υποδηματικό Τρόμο όσο κανένα άλλος. Ίσως πέρα από τον Λάκη Γαβαλά.

Με την “Καταραμένη Σαγιονάρα” ο Τζον επιστρέφει επιτέλους, μετά από χρόνια, για να μας χαρίσει το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογία “Καταραμένα Υποδήματα“. Αν με τα “Καταραμένα Κροκς” ζήσατε έντονες στιγμές τρόμου και πανικού, και με την “Καταραμένη Παντόφλα Ελληνικού Στρατού” περάσατε άυπνη βράδια ολόκληρα, τότε με την “Καταραμένη Σαγιονάρα” ίσως και να μη ξανακοιμηθείτε ποτέ*.

*ντάξει αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλιώς κανείς δε θα αγόραζε το βιβλίο. Είναι απλά υπερβολή, μη φοβάστε. Αν και βέβαια με το βιβλίο παίζει να φοβηθείτε. Μάλλον. Δε ξέρω, ποτέ δεν ήμουν καλός στην προώθηση βιβλίων τρόμου.

Οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουν την έννοια της “σαγιονάροφοβιας”.
Κάποιοι λίγοι υποφέρουν από αυτή.
Όλοι όμως θα την αποκτήσουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου.

–Ανδρέας Λοβέρδος, Διαπομπευτής Οροθετικών Γυναικών

 

Η “Καταραμένη Σαγιονάρα” κυκλοφορεί την Τετάρτη από τις Εκδόσεις Πιγκαλίων. Μη το χάσετε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *